15 mars 2012

9/03 - A la découverte du Delta du Mékong (1)

Notre dernière étape au Vietnam est le Delta du Mékong qu'Albina tient à faire absolument et qui nous emmène à la frontière du pays avec le Cambodge qui est notre "passerelle" avant d'arriver en Thailande notre dernière étape avant le grand retour. Il nous reste encore un mois avant le grand retour, on en parle beaucoup, ça nous rend triste mais en même  temps on est heureux de retrouver nos familles et amis, la tête pleine de projets ... mais bon pour le moment on essaye de profiter au maximum du temps qui nous reste. 

Alors, pour rappel, le Mékong est le 10ème plus grand fleuve sur notre planète, c'est aussi le grenier à riz du Vietnam qui est le deuxième exportateurs de riz au monde (après la Thailande); des centaines de villages vivent au bord de cet immense Delta et même dessus.

Jour 1

On retrouve le guide devant notre agence qui nous accompagne dans le bus quelques métres plus loin, et nous voilà installés avec une trentaine d'autre voyageurs; et c'est parti pour notre road trip de 3 jours dans le Delta du Mékong ! Du japonais chargé de son appareil photo super sophistiqué jaune flashy, au russe déjà à la bière à 9h du matin (en absence de vodka ..), notre groupe est un sacré meltingpot ! On est un peu déçu de se retrouver dans un si grand groupe mais organiser le voyage par nos propres moyens aurait été très difficile et aurait demandé plus de temps, donc on positive, ça va être chouette .... ! 









Premier arrêt dans une atelier de personnes handicapés qui font des productions de nacre et de laque, super intéressant de voir toutes les étapes avant que le tableau ne soit fini.







Notre première rencontre dans le Delta sera à My Tho avec un gros bouddha bien portant au sourire aussi immense que son ventre (c'est un "happy bouddha"; ceci sur la route avant notre embarquement sur un bateau pour naviguer sur l'un des 9 bras du Mékong. 


















Rivière limoneuse, parasseuse, riche en poissons, et qui nourrit grassement les terres alentours. C'est le moment de déguster une succulente salade de fruits et de savoir si nous sommes allergiques aux abeilles en mettant les doigts directement dans la ruche sans protection aucune ... Le miel qui se retrouve sur les doigts est un vrai régal ! On assiste à un petit concert privé, on n'aime ou on n'aime pas la musique (dans notre cas on n'aime pas vraiment ...) mais on est submergé par les sons des instruments, si étrangers pour nous, par l'expressions des visages des musiciens (Albina a un "petit faible" pour le plus vieux des musiciens qu'elle n'arrête pas de photographier).

 


 




























Puis embarquement immédiat sur de petites barques pour une balade à travers des canaux avec une végétation si luxuriante qui déborde de générosité. Sur les bords, les cocotiers ont les pieds dans l'eau, et cette fois-ci nous aussi on a enfin sur la tête ces chapeaux  pointus que tout le monde porte ! Les paysans eux, ont trop la classe avec leurs visages cachés à moitié par leur chapeau pointu, à rigoler car les touristes n’arrêtent pas de photographier même le truc le plus con qu’il existe (genre les rames qui s’enfoncent dans l’eau par exemple …), en tout cas comme d’habitude on est impressionné par leur habilité, Max comme un vrai gentleman donne un coup de main et rame lui aussi … 


  



 

















Nous arrivons  à une fabrique familiale de bonbons à la noix de coco artisanale, faits sous nos yeux, dégustés encore chaud, un vrai délice ! Même Albina, qui n’aime pas les sucreries  en temps normal, n’a pas résisté à la tentation d’acheter un paquet et de le manger toute seul car Max n'aime pas pour une fois …














Arrivés à Can Tho, une fois installé à l'hôtel on part à la recherche d’un restaurant. L’ambiance est assez animé, comme d’habitude les viets prennent leurs verres assis pas terre sur le trottoir, le bar est improvisé directement sur la route, plus loin des masseuses couchées sur une natte à ras de sol, des motos et des klaxons à ne pas finir ; on retrouve nos repères et on aime bien. Finalement on opte pour un restaurant où nous décidons de faire nos découvertes culinaires : Max après avoir porté un serpent autour du cou aujourd’hui décide de le gouter (bon pas le même …) et Albina pas très tentée par le rat, décide de prendre du chèvre au curry … Bon cette expérience qui s’annonçait unique, ça n’a eu rien d’extraordinaire, bien au contraire, mais c’est ça le voyage !

Malgré les appréhensions de ce matin, on a passé une très belle journée !
Au prochain épisode !


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9/03 - 3 dite de delten e Mkongut


Etapa jone e fundit ne Vietnam do te jete delta e Mekongut, qe Albina do te vizitoje patjeter, eskursion qe do e perfundojme ne nje qyetet ne kufi me Cambodge e cila do te na sherbeje si "ure" per te kaluar ne Thailande ku edhe do te perfundoje udhetimi yne. Na ngelet edhe nje muaj para se te kthehemi, ne trishton pak ideja por nga ana tjeter jemi te kenaqur te takojme familjet dhe miqte, koken e kemi te mbushur plot me projekte ... por per momentin jemi te vendosur te perfitojme sa me shume nga koha qe na ka mbetur.



Per kujtese, Mekong eshte lumi i 10 me i madh ne bote, eshte ai qe kontribon qe Vietnami te jete sot prodhuesi i dyte orizit ne bote (pas Thailandes), me qindra fshtara jane te ndertuar ne buze te tij ose siper tij (fshatera lundrues) 

Dita e pare


Shoqeruesi yne vjen e na merre par axhensise dhe te gjithe bashke shkojme drejt autobuzit ku na presin edhe 30 udhetare te tjere ... S'jami shume ne qejf qe qenkemi kaq shume por nga ana tjeter ishte e vetmja mundesi per te vizituar Mekongun dhe ta vizitonim vetem do te na merrte shume kohe dhe eshte pikerisht koha qe na mungon: ndaj i marrim gjerat ne menyre pozitive, do t'ia kalojme shume mire! GRupi eshte intrenacional, nga japonizi me aparatin e tij fotografik shume te sofistikuar qe s'harron ti veje nje shenje fashion, deri te rusi qe pi birre qe ne 9-te te mengjesit sepse s'ka vodke ... 


Ndalesa e pare do te behet ne nje punishte personash handikape qe prodhojne objekte derrase me llak (specialitet ne vietnam - tradite qe vjen nga kinezet), shume interesante te shikosh gjithe etapat e prodhimit.


Takimi yne i pare me delten e Mekongut do te jete ne My Tho me nje budha te madh me nje buzeqeshja te madhe sa edhe barku i tij; dhe kjo ishte para se te merrenim anijen per te lundruar ne nje nga 9 degezimet  e Mekongut. Lumi i madh, me ujin qe rrjedh gjithe pertaci, i pasur me peshk, dhe qe ushqen me bollek tokat rrotull. Ketui do te hame nje sallate frutash tropikale dhe do te testojme a jemi apo jo allergjike ndaj bleteve duke marre mjaltin me gisht direkt nga hojet ... nderkohe qe  bletet vazhdojne punen rrotull ! Gjithesesi mjalti ishte shume i mire! Aistojme edhe ne nje koncert te improvizuar per ne, muzika mund te pelqeje ose jo (ne s'na pelqen shume ..) por gjithesesi sikur jemi te hipnotizuar nga tingujt e instrumentave te tyre, kaq te ndryshem nga çfare ne njohim, dhe nga shprehja e fytyres se muzikanteve 


Pastaj do te hypim ne varka te vogla per nje shetitje neper kanalet e Mekongut, jane me qindra, eshte nje labirint i vertete. Lundrojme neper keto kanale, ne te dy anet bambu qe dalin nga uji dhe krijojne nje si strehe siper nesh, dhe kesaj here jemi si vietnameze te vertete, edhe ne kemi kapelet konike ne koke ! Grate qe u japin barkave, u kane shume hije keto kapele qe u fshehin gjysmen e fytyres po ku dallojme buzeqeshjen e tyre, qeshin me turistet qe habiten me çdo gje e s'pushojne duke fotografuar - ata fotografojne edhe gjerat me idiote qe te ekzistojne si psh lopata qe futen ne uje ... Gjithesesi si zakonisht jemi te impresionuar nga shkathtesia e tyre ne ludrim, Max si xhentelman do te ndihmoje .. Arrijme ne nje punishte ku prodhohen bombone me arra kokozi, behen para syve tane, i provojme nderkohe qe jane akoma te nxehte, jane shume shume te mira! Madje edhe Albina qe s'para i ka qejf embelsirat, nuk i rezistoi deshires per te blere nje pako.


Kur arritem ne Can Tho, pasi u installuam ne hotel, nisemi ne kerkim te nje restoranti. Atmosfera eshte si zakonisht e gjallerishme, si zakonisht vietnamezet pine nje gote te ulur pertoke rrotull nje banaku te improvizuar ne rruge, me tutje behen masazhe (prape ne rruge) , motora dhe bori nga te kater anet ... na duket vetja si ne shtepine tone, u mesuam tani me kete lloj atmosfere qe prej nje muaji! Zgjodhem me ne fund restorantin dhe e kemi vendosur sonte do te jete darke eksperimentimi : Max pasi mbajti sot rreth qafes nje gjarper gjikand ka vendosur te provoje mishin e gjarprit (jo te atij qe mbajti sot ..) ndersa Albina qe s'para i pelqen ideja te haje minj (nje tjeter specialitet lokal) vendosi te provoje mish dhie me curry (nje erez indiane) ... Kjo eksperinence qe duhej te ishte e jashtezakonshme, ne fund te fund s'pati asgje te jashtezakonshme, perkundrazi ... por edhe kjo ben pjese ne nje udhetimù, me suprizat dhe zhgenjimet e tij !


Nje dite goxha e kendshme, vend per episodin tjeter !

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